Recurs

Boccia casolà

Endinsa’t a conèixer l’esport adaptat, en concret: La boccia. Et proposem jugar a aquest esport de forma casolana!

Creat per Mel Ruiz, Educadora social, el juny 2022.

Metodologia

Com fer una pilota?
Introdueix l’embut en el globus i afegeix l’arròs a poc a poc. Quan estigui ple, lliga-ho i tala una mica la part sobrant. Agafa un altre globus i tala el filtre. A continuació, afegeix aquest globus al primer mantenint la part del filtre ocult. Repeteix diverses vegades el mateix procés per a reforçar-lo.

Jugarem a Boccia, un joc inclusiu i paralímpic similar a la petanca i que permet la participació de persones amb discapacitat o sense.

L’esport conté unes regles complexes, però pot dur-se a terme una adaptació per a infants de 3 a 6 anys.
Tots els jugadors es posicionen asseguts en una mateixa línia i poden triar llançar la pilota amb la mà o el peu, ja que les persones amb discapacitat decideixen segons les seves capacitats motrius.

Cada jugador ha de tenir 6 pilotes amb colors que el diferenciïn de la resta. Les pilotes poden fabricar-se amb un globus i arròs.
També és necessària una bola amb una marca per a diferenciar-la que pot ser menor que la resta. Aquesta serà la primera que llançarem i serà la que utilitzarem com a referència.

Després, un dels seus jugadors llança la primera bola, per a intentar situar-se el més a prop possible de la bola objectiu. A partir d’aquí es van alternant els torns, cada vegada llança un jugador d’un equip, fins que acabin totes les boles. Gana la persona que col·loqui la seva pilota més prop de la pilota diana.
Aquest és un joc on l’estratègia juga un paper fonamental, perquè per a aconseguir el propòsit de guanyar, els jugadors a vegades han d’intentar acostar la seva bola a la bola objectiu, però en altres casos, han de mantenir-se allunyats dels competidors o obstruir-ho perquè no es poden col·locar prop de la bola blanca.
Guanyarà aquest equip que situï una bola del seu color el més a prop possible de la bola blanca.

Objectius

  • Donar a conèixer esports paralímpics i inclusius
  • Promou la motricitat i la coordinació ull-mà ull-peu, etc.

Preguntes de reflexió i observacions

La Boccia o també denominada “botxes” és un esport creat per a persones amb discapacitat que actualment es troba dins de la disciplina esportiva paralímpica i ja forma part de desenes de països en el món.
Aquest esport pot ser practicat per totes les persones, independentment del seu grau de discapacitat.