Recurs

Infiltrats

Ets capaç de diferenciar les persones amb discapacitat i sense discapacitat?

Creat per Mel Ruiz, Educadora Social, el juny 2022.

Metodologia

Donarem a conèixer diferents persones que són conegudes per la seva professió o habilitat i que tenen una discapacitat. Primer, retallarem les targetes i li donarem a cada grup. Tres de les persones no tenen discapacitat i hauran d’escollir-les, argumentant els motius.

Objectius

  • Visibilitzar a les persones amb discapacitat dintre de diferents àrees com l’art, la política, la música…
  • Treballar els prejudicis a través dels conceptes preestablerts pels infants.

Preguntes de reflexió i observacions

Els tres personatges incorrectes són:

  • Julio Valdéz. Tot i que la persona de la fotografia és Julio Valdéz, un pintor famós a Nova York. Paral·lelament, hi ha persones que es dediquen a la pintura fetes amb el peu o la boca.
  • Nawja Nimri. Es va donar a conèixer com a actriu gràcies al seu paper dins Salto al vacío, la primera pel·lícula del cineasta basc Daniel Calparsoro, amb el qual va estar casada.
  • Enric Auque. És un actor català de teatre i cinema.Destaca, per exemple, el seu paper protagonista en el telefilm Ebre, del bressol a la batalla. També ha aparegut en sèries de TV3 com Kubala, Moreno i Manchón, Cites o Com si fos ahir.

La resta de persones de les targetes, tenen una discapacitat, però això no impedeix que tinguin professions diverses.

  • Coneixíeu a aquestes persones?
  • Penseu que les persones amb discapacitat hi ha coses que no poden fer?
  • De les que hem vist, hi havia alguna que t’ha sorprès? Per què?

Històricament, les persones amb discapacitat han estat rellevades a un rol passiu, posant èmfasi en les dificultats i en el prejudici que la seva discapacitat no els permetia desenvolupar-se en àmbits de la vida com l’art, la música, literatura…

Les persones amb discapacitat sempre han estat valorades segons les seves capacitats i incapacitats. Per tant, és important visibilitzar a les persones amb discapacitat en diferents esferes socials.