Posa’t a la meva pell
Prepara’t per dur a terme diferents reptes i preguntes sobre discapacitat amb un joc de taula! Seràs capaç de superar-les totes?
Metodologia
Aquesta activitat en format de joc de taula proposa diferents reptes i preguntes de coneixement per a empatitzar sobre la quotidianitat de les persones amb discapacitat.
El joc de taula consisteix en el fet que cada jugador/a tira un dau i avança la seva fitxa (d’acord amb el número obtingut) pel tauler a avançar a través de les diverses caselles, contestant o fent l’acció que indica en cadascuna d’elles. Depenent de la casella en la qual caigui, es pot avançar o, per contra, retrocedir. Gana la primera persona que arribi a l’última casella.
Objectius
- Donar a conèixer les discapacitats sensorials i altres maneres alternatives de comunicació.
- Promoure l’empatia a través de la simulació d’activitats quotidianes respecte a la discapacitat.
- Dotar de coneixements sobre la discapacitat.
Preguntes de reflexió i observacions
- Treballar simultàniament la reflexió amb les diferents accions que els infants han de fer.
- Aprofitar les diferents proves per explicar que algunes persones tenen afectades algunes parts del cos i fan algunes coses de diferent manera a nosaltres.
- Cada persona fa les coses de manera diferent de la resta i també, hi ha moltíssimes maneres de comunicar-nos i moltes llengües.
- Ha sigut fàcil o difícil? Per què?
- El gos guia o gos pigall és un gos ensinistrat per guiar persones cegues o amb una discapacitat visual. Actualment, s’anomenen gossos d’assistència, ja que també acompanya a persones amb altres discapacitats.
- Les barreres arquitectòniques són els obstacles que impedeix la circulació o l’accés a un lloc o servei.Algunes persones amb discapacitat son: El Langui, Pablo
- Echenique, Frida Kahlo, Stephen Hawkings. Beethoven, Van Gogh …
Alguns dels esports adaptats:
- Boccia, semblant al joc de petanca, però amb un tub que ajuda a moure les pilotes a persones amb mobilitat reduïda.
- Bàsquet en cadira de rodes.
- Goalball (futbol amb la mà).
- Futbol-5 amb una pilota sonora per persones amb discapacitat visual
- Podem trobar diverses barreres arquitectòniques: Graons als establiments, escaleres, carrers poc amples, semàfors sense sonoritat…
- Llengua de signes els fan servir algunes persones amb discapacitat auditiva.
- El braille el fan servir per llegir algunes persones amb discapacitat visual.
- Les persones amb discapacitat poden fer tantes coses com vulguin tot i que no sempre la faran igual que nosaltres
Un pictograma és un dibuix que pot representar una realitat concreta.
L’ús d’un pictograma per a comunicar és per a la persona una manera de transformar la seva realitat en imatges que representen “conceptes”, “idees”, “accions”, “elements que formen part de la seva vida quotidiana”, i així, a través d’aquestes imatges, poder expressar-se.